Belgrade Jazz Festival

Belgrade Jazz Festival

Belgrade Jazz Festival

Beogradski Jazz Festival

31. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL PREDSTAVLJA JEDINSTVENO VEČE NAJBOLJE DŽEZ MUZIKE SA LATINO INSPIRACIJAMA!

DOSSIER DORANTES PELE PATRICIA.inddУ петак 30. октобра, од 19:30 часова у Великој Сали Дома омладине Београда, у оквиру главног програма 31. Београдског џез фестивала, публици представљамо две истинске звезде фузије џеза и латино музике: једног од најбољих савремених џезера уопште,Мигела Зенона, пореклом из Порторика, те шпанску звезду Давида Пењу Дорантеса.

Улазнице за овај дупли концертни програм су већ у продаји, по специјалној промотивној цени од 1000 динара! Такође, по истој цени у продаји су и улазнице за већ најављени дупли програм 29. октобра од 19:30 часова – концерти Јелена Јововић Jazz Junction иJames Brandon Lewis. Комплети улазница за главни програм 31. Београдског џез фестивала се могу купити по претпродајној цени од 3.300 динара. Комплети улазница за поноћни програм у претпродаји коштају 1200 динара. Продаја улазнице врши се преко ЕВЕНТИМ мреже.

Miguel-ZenonМигел Зенон представља малу групу великих нових џез уметника који успешно балансирају између традиције и иновације. Широм света уважаван као један од најутицајнијих, и истински револуционарних саксофониста своје генерације, такође је развио јединствени израз као композитор и концептуалиста, концентришући свој рад на успостављању најбоље мешавине латино-америчког фолклора и џеза. Посебно, свету је представио разноврсну музичку традицију Порторика, успешно тумачећи музику своје отаџбине језиком савременог џеза.

Зенон је рођен и одрастао у Порторику, а од студија живи у Сједињеним Државама. У прошлогодишњој анкети критичара утицајног часописа Jazz Times, изабран је за џез музичара године (апсолутна категорија) и, наравно, победио у категорији алт-саксофониста. Ове године је признање за најбољег саксофонисту добио од Асоцијације (америчких) џез критичара. Добитник је и 4 номинације за Греми и Латин Греми. Додељујући му тзв. “Грант за геније”, фондација Мекартур истакла је да је “овај млади музичар и композитор велича уметничку, културну и друштвену традицију џеза, у исто време стварајући потпуно нови џез језик за 21. век”.

Дорантес је мега звезда шпанске музичке сцене. Његови спотови на јутјубу имају и по неколико стотина хиљада прегледа! Пијаниста изузетно експресивне технике (попут Мишела Камила), у пројекту Интерацтион удружује џез и фламенко емоцију, музику и плес, ритам и препознатљиву фламенко хармонију, у сарадњи са перкусионистом Хавијером Рубалом и фламенко играчицом Леонор Леал. Под вођством Дорантеса, три елемента стварају интензивни простор ритмова и израза, у коме се спајају душа и снага фламенка, као израза који повезује њихове мисли, жеље и емоције. Концерт на Београдском џез фестивалу је део регионалне турнеје, у оквиру које ће посетити и Љубљану и Букурешт.

Давид Пења Дорантес рођен је 1969. године у Лебрији, у породици истакнутих фламенко извођача, упијајући корене ове музике од најмлађих дана. Студирајући клавир на конзерваторијуму у Севиљи, одувек се интересовао за спајања фламенка, џеза, класичарског импресионизма и авангардне музике, бивајући међу пионирима извођења фламенка на клавиру. На бијеналу ове музике у Севиљи 2003. године остварио је историјски успех – освајајући чак 4 статуе Хирардиља (Оскар у фламенко свету) у различитим категоријама. Осим разноврсних соло пројеката, у последње време често наступа у дуу са виртуозом контрабаса Реноом Гарсија-Фонсом.