Belgrade Jazz Festival

Belgrade Jazz Festival

Belgrade Jazz Festival

Beogradski Jazz Festival

TORD GUSTAVSEN KVARTET NA 32. BEOGRADSKOM DŽEZ FESTIVALU!

Dom omladine Beograda sa velikim zadovoljstvom najavljuje prvu zvezdu ponoćnog programa 32. Beogradskog džez festivala: Tord Gustavsen, norveški pijanista i kompozitor, jedan od najvažnijih evropskih džez umetnika, nastupiće u petak, 28. oktobra od 23 časa u sali Amerikana DOB-a.

Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 1000 dinara preko EVENTIM mreže. Ulaznica će važiti i za nastup izvođača koji će naknadno biti objavljen, u terminu od 00:30 č iste večeri.

Tord-GustavsenTord Gustavsen je objavio sedam albuma za ECM Records sa svojim triom, kvartetom i proširenim ansamblom. Malo je reći da kritika hvali njegov rad – takvo konstantno oduševljenje novinskih pera nije često, pa se može reći da je ovaj autor jedan od miljenika svih važnih kritičara i medija širom sveta.

Gustavsen je definitivno jedan od istaknutih i značajnih džez autora 21. veka – postavio je nove standarde udružujući melanholiju severa Evrope, skandinavsku duhovnu tradiciju i ECM-ovsku umetničku filozofiju u muziku veličanstvene lepote. Posle trilogije albuma u sastav je ubacio iskusnog saksofonistu Torea Brunborga, dodajući bitan, svetliji valer muzici: njegov kvartet istražuje, integriše i služi „svetom trojstvu“ emocionalnog intenziteta, elegancije i meditativnog muzičkog disanja, trasirajući nove puteve džez umetnosti u naše doba.

Kvartet koji će se prvi put predstaviti našoj publici na 32. Beogradskom džez festivalu, prirodni je nastavak Gustavsenovog rada sa trijom, sastav koji traga za suštinskom vrstom lepote i upečatljivim melodijama. Nova formacija takođe dodaje nove boje i dimenzije njegovoj muzici – kroz ukrštanje senzibiliteta nekih od najintrigantnijih umetnika na živahnoj i eklektičnoj skandinavskoj džez sceni, koja i u našoj zemlji ima veliki broj vernih poklonika.

Tord Gustavsen dobitnik je brojnih priznanja, uključujući i Norveški Gremi (Spellemannsprisen), CHOC Critical awards u Francuskoj, Bell Awards za najbolji internacionalni džez album u Australiji,Recording of the month američkog magazine Stereophille, ali i NOPA – najprestižniju norvešku muzičku nagradu, za najbolju džez kompoziciju u 2010. godini.

Koncert velikog majstora meditativnih noćnih raspoloženja predstavlja jedan od umetničkih vrhunaca predstojećeg Beogradskog džez festivala – za sve one koji očekuju da u bogatoj festivalskoj ponudi otkriju nova muzička i emotivna područja.

http://www.tordgustavsen.com/

****

Pod sloganom „PLANETA DŽEZ“/“PLANET JAZZ“ 32. Beogradski džez festival biće održan od 26. do 30. oktobra 2016. U dobro poznatom formatu glavnog i ponoćnog programa, koji će se održavati u prostoru Doma omladine Beograda, ove godine čak dva koncerta velikih džez zvezda biće održane u Sava Centru, gde će nastupiti Avishai Cohen Trio; Jack DeJohnette, Ravi Coltrane, Matt Garrison; Aziza featuring Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke, Eric Harland. U programskom smislu dalje trasiramo pravac džez inovacija, postavljen prošle godine: otkrivamo publici nove džez “planete”, ali ne zaboravljamo ni velikane ovog muzičkog pravca, na čijem stvaralaštvu mlade nade nalaze inspiraciju za džez 21. veka.  

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

Kompleti ulaznica za ceo glavni program, kompleti za koncerte u Sava Centru i pojedinačne ulaznice za do sada najavljene koncerte su u prodaji preko EVENTIM mreže.